Inlay, onlay eller overlay - når hullet er for stort til en fyldning, men for lille til en krone.

I dag anbefales det altid at skifte alle sølvplomber - sølvamalgam (blanding af kviksølv og sølv). Det er bevist at adskillige amalgamplomber kan være sundhedsskadeligt og der er ingen tandlæger, som anvender amalgam i dag. Vi har mange patienter, som kommer med 20-30 år gamle sølvplomber. I gennemsnit holder en amalgamplombe i 12 år. Dette betyder at plomben er revnet eller har sprækker i kanten, som igen medfører at dannelse af karies under plomben. Mundkameraer afslører dette og uden at skræmme bliver de fleste meget overrasket over at se, hvor sorte/grå tænderne er under amalgamen. Fyldningerne skulle have været skiftet for mange år siden og ofte står patienten nu i en situation, hvor tanglægen er tvundet til at slibe tanden ned og påsætte en krone.

Hvis tanden ikke er så beskadiget, men dog mere end at amalgamen blot kan udskiftes med en plastfyldning, så kan du få en inlay. Det svarer til at du har et meget stort hul, men at siderne på tanden stadig er intakte. Et inlay fremstiles af porcelæn på det tandtekniske laboratorium. Tandlægen har forinden lavet et aftryk. Inlayet cementeres som en normal krone. Skulle siderne af tanden også være beskadiget, således at et inlay ikke kan anvendes, men dog ikke så meget, at der er tale om en krone, så kan teknikeren fremstille et onlay. Onlayet består også af porcelæn og cementeres lige som et inlay.

Lige som en krone eller en 3-4 punktsbro, så tager det tandteknikeren 2-3 dage at fremstille inlay eller onlay. Du kan med andre ord nøjes med en 4 dagstur, hvis du skal have skiftet alle dine plomber.


+45 22 30 42 58